De detailhandel ontplooit veel activiteiten met de bedoeling de loyaliteit van klanten te vergroten en verkeer naar de winkel te bevorderen. Daarnaast verschaffen ze klanten op verschillende manieren aantrekkelijke voordelen. Sommige retailers hebben deze voordelen en activiteiten gestructureerd in een formeel en expliciet klantloyaliteitsprogramma, terwijl andere retailers dit soort loyaliteitsactiviteiten en voordelen meer op incidentele basis inzetten. Zijn er voor deze twee groepen retailers concrete verschillen in de benefits die ze aan hun klanten verstrekken en in de loyaliteitsactiviteiten die ze ontplooien?
Respondenten bij verschillende typen retailers in de VS (zowel kleine zelfstandigen als nationale ketens, en binnen diverse branches) werden middels een enquête gevraagd aan te geven welke loyaliteitsactiviteiten (A) en welke ‘hard’ (H) en ‘soft (S) benefits’ ze hebben ingezet. Hard benefits zijn over het algemeen economisch van aard, bijv. door het bieden van speciale kortingen, coupons, of spaarmogelijkheden. Een soft benefit is meestal van niet-economische aard en richt zich bijvoorbeeld meer op het verschaffen van informatie. Tevens werd gevraagd of ze deze activiteiten en benefits binnen een formeel loyaliteitsprogramma of op incidentele basis in hadden gezet.
Loyaliteitsinstrumenten
De onderzoekers stelden een lijst samen met elf loyaliteitsinstrumenten die retailers mogelijk zouden hebben kunnen gebruiken in het vergroten van klantloyaliteit.
Activiteiten
Soft benefits
Hard benefits
Resultaten
Voor alle 82 responderende retailers samen zijn de meest gebruikte benefits en activiteiten voor het creëren en behouden van klantloyaliteit (in oplopende volgorde van belang) S5, H1, A2 en A3. Voor de 26 retailers die aangaven een formeel loyaliteitsprogramma te beheren zijn dit de activiteiten en benefits A3, H1, S1, en S2. De 56 retailers die aangaven geen formeel loyaliteitsprogramma te beheren, gebruiken de activiteiten en benefits S5, A2, A3 en H1 het meest. De resultaten zijn niet geheel verrassend als men bedenkt dat het altijd combinaties zijn van hard benefit (H1), soft benefits (S5, S1, S2) en activiteiten (A1, A3) die blijkbaar essentieel zijn voor klantgedreven organisaties. De retailers die aangeven een formeel loyaliteitsprogramma te beheren, verstrekken daarnaast zichtbaar meer financiële benefits aan specifieke voorkeursklanten in vergelijking tot retailers die geen loyaliteitprogramma hebben. De twee financiële voordelen (H1&2) blijken samen met twee onderzoeksgerelateerde activiteiten (A1 en A3) aanmerkelijk te kunnen helpen in het voorspellen of een retailer een formeel loyaliteitsprogramma heeft of niet. Het is waarschijnlijk dat deze organisaties, die zich financieel binden door harde benefits aan te bieden, meer betrokken zijn bij onderzoek naar de effecten hiervan. De uitkomsten van dergelijk onderzoek zijn belangrijk voor het doorlopend verbeteren van loyaliteitsprogramma’s.
Aanbevelingen
Bovenstaande resultaten ondersteunen de volgende aanbevelingen:
Het onderzoek biedt duidelijk meer inzicht in het gebruik van formele loyaliteitsprogramma’s door retailers. Tegelijkertijd identificeert het de activiteiten die kunnen worden gebruikt om het concurrentievoordeel van bedrijven te vergroten en om erachter te komen op welke typen voordelen klanten nu echt zitten te wachten.
Bron: International Journal of Retail & Distribution Management
LOYALTY INSIGHT
WETENSCHAP
LOYALTY INSIGHT
WETENSCHAP
LOYALTY INSIGHT
WETENSCHAP
LOYALTY INSIGHT
WETENSCHAP
LOYALTY INSIGHT
WETENSCHAP
LOYALTY INSIGHT
WETENSCHAP
Ontvang de meest actuele Loyalty Marketing trends, cases, inzichten, wetenschappelijke artikelen, uitnodigingen voor events, boekreviews, opinies en nog veel meer elke maand automatisch in je mailbox.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over de verwerking van jouw gegevens.Â