Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de meeste beslissingen die je maakt onbewust en emotioneel worden gemaakt. Deze beslissingen zijn gebaseerd op ervaringen, verhalen, geheugen en vooral intuïtie. Deze hebben dus invloed op de houding en het gedrag richting jouw organisatie. Ons onderbewustzijn neemt gedurende dag 95% van onze beslissingen, omdat hij dit efficiënter kan dan ons bewustzijn. Een mens neemt ongeveer 100.000 beslissingen per dag. Ons bewustzijn zijn kan al deze prikkels niet verwerken. Daarom is het maar goed dat ons onderbewustzijn dat voor ons doet. Maar wat kun je er mee doen als marketeer? Bovenstaande inzichten zijn interessant om te gebruiken wanneer je aan de slag gaat met marketing en loyalty marketing. Wij geven je enkele tips en trics om de onderbewuste houding richting jouw organisatie te beïnvloeden.
Gedurende een klantreis onthouden we het hoogtepunt en het einde. Zorg ervoor dat deze momenten positief zijn. Een hoogtepunt in de reis is bijvoorbeeld het moment dat er bewust gekozen wordt voor jouw organisatie. Denk aan een aankoop, lid worden, een donatie doen of jouw service benutten. Maak hier iets bijzonders en positiefs van! Maar ook het einde van de journey is het moment dat we blijven herinneren. Steek bijvoorbeeld eenleuk bedankkaartje bij het product of waardeer de eerste donatie. Het beste voorbeeld is het pepermuntje bij het geven van de rekening! Wanneer je bewust voor een positief einde kiest blijft dit hangen in onze herinnering.
Mensen imiteren elkaar onbewust. Wij horen graag bij een groep. Laat dus in beelden dit gewenst gedrag terugkomen. Maar laat ook verhalen zien van anderen die dit gedrag toonde en hier heel tevreden mee zijn. Klanten die al jaren maandelijks voor jou kiezen, klanten die hun abonnement upgraden, donateurs die voor het eerst mee liepen in een mars.
Zorg ervoor dat jouw klant niet verdwaalt in de opties. Wanneer een klant te veel opties heeft zal dit ervoor zorgen dat hij onbewust een negatieve associatie krijgt met de producten of het bedrijf. Het grootste risico is dat hij uiteindelijk niet kiest. Zorg bijvoorbeeld voor een duidelijke trechter in de keuzes, een heldere verdeling in assortiment of geef simpelweg niet veel opties. Een assortiment met 6 verschillende soorten jam (30% omzetgroei) werkt beter dan 24 soorten. (3% omzetgroei).
Laat zien hoe positief de beleving kan zijn als men het product gebruikt. Denk aan de campagne met George Clooney als merkbeeld voor Nespresso. “Mannen willen hem zijn, vrouwen willen hem hebben”. De acteur roept positieve associaties op, waardoor consumenten eerder geneigd zijn koffie van dat merk te kopen.
Keep it simple! Als merk wil je jouw klant het gevoel geven dat jullie elkaar snel snappen. Jullie spreken dezelfde taal. Hoe sneller ons brein de informatie kan verwerken, zowel qua vorm als qua inhoud, hoe eerder het de boodschap voor waar aanneemt en een relatie opbouwt met de organisatie.
LOYALTY INSIGHT
WETENSCHAP
LOYALTY INSIGHT
WETENSCHAP
LOYALTY INSIGHT
WETENSCHAP
LOYALTY INSIGHT
WETENSCHAP
LOYALTY INSIGHT
WETENSCHAP
LOYALTY INSIGHT
WETENSCHAP
Ontvang de meest actuele Loyalty Marketing trends, cases, inzichten, wetenschappelijke artikelen, uitnodigingen voor events, boekreviews, opinies en nog veel meer elke maand automatisch in je mailbox.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over de verwerking van jouw gegevens.